Wat is de locatie van de dichtstbijzijnde AED?

aed locatie

Wanneer je start met reanimeren, moet je meteen de hulpdiensten verwittigen via het Europese noodnummer 112. Maar zelfs wanneer er een hospitaal in de buurt is, kan het even duren voor de hulpdiensten ter plaatse zijn. Het is belangrijk om onmiddelijk te reanimeren, liefst met een AED. Maar waar vind je het dichtstbijzijnde AED-toestel? Wat is de locatie van de dichtstbijzijnde AED en hoe kan je dit zo snel mogelijk te weten komen?

Volgens de European Resuscitation Council (ERC) hebben hulpdiensten er alle belang bij om de locatie van elke beschikbare AED te kennen. Als omstaanders hen een hartfalen melden, kunnen ze meteen vrijwillige hulpverleners naar het toestel leiden om optimaal te helpen.

Maar hoe raak je als hulpverlener aan die levensbelangrijke informatie? Letterlijk van levensbelang, want de eerste zes (6!) minuten na een plots hartfalen zijn cruciaal voor de overlevingskansen van het slachtoffer.

De snelste weg naar de dichtstbijzijnde AED

Om een AED-locatie in je buurt te vinden, maak je best gebruik van EVapp. Voorlopig gaat het nog om een proefproject maar binnenkort kan de 112-centrale heel eenvoudig aangeven dat ook geschoolde vrijwilligers mogen ingeschakeld worden bij een noodgeval. Elke vrijwilliger die aangeeft een reanimatieopleiding gevolgd te hebben en die zich registreert, kan via de app verwittigd worden wanneer in de buurt een hartfalen heeft plaatsgevonden. De vrijwilliger kan dan ook meteen opvragen waar de dichtstbijzijnde AED te vinden is. Deze app beschikt over de meest volledige en geactualiseerde lijst van beschikbare defibrillators. Dat kan het verschil maken voor de overlevingskansen. Bovendien zal EVapp je enkel naar AED’s leiden die publiek beschikbaar zijn. Je wil natuurlijk niet voor een gesloten deur staan.

Hoe kan ik nog helpen?

Reanimeren is gelukkig niet alledaags, het vergt een stevige inspanning en zoals vaak baart oefening kunst. Boek dus een reanimatiecursus en herhaal deze regelmatig. Dat kan bij ons erkend opleidingscentrum SixMinutes.be

Wil je zelf bijdragen aan die overlevingskansen? Er zijn in ons land nog steeds veel te weinig AED’s beschikbaar. Maak je organisatie hartveilig door het plaatsen van een toestel. Als je hem aan je buitengevel plaatst, heb je ook de hele buurt veiliger gemaakt. Geen idee welke de beste oplossing is?

Ontdek in 5 stappen welke AED jouw omgeving nodig heeft via de knop hieronder.

Ontdek alles over AED’s in onze AED startergids.

Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies. We helpen je graag verder. 

Ontdek jouw AED in 5 stappen

 

AED-informatiepakket

8 reacties op “Wat is de locatie van de dichtstbijzijnde AED?

    • Benny Van Crombrugge says:

      Beste mevrouw Verhaert,
      in de Stad Antwerpen heeft CardioService momenteel zo’n 150 AED’s in beheer. Indien u verdere vragen heeft aarzel zeker niet ons te contacteren, wij kunnen u zeker bijstaan om het juiste AED-toestel te plaatsen. Dat kan op het nummer 02 451 00 10.

      Mvg,

      CardioService

    • Benny Van Crombrugge says:

      Beste Jan,
      De gemeente Knokke-Heist heeft bij sporthal ‘de stormmeeuw’, ‘Laguna’, ‘De Taeye’, ‘Olivier’ en bij het politiekantoor AED-toestellen beschikbaar. Er zijn ook AED’s te vinden bij een aantal tandartsen (in hun kabinet) en bij Waikikibeach.
      Mvg, CardioService

    • Benny Van Crombrugge says:

      Beste Arjan, in België is het verplicht om een AED te registeren bij de FOD Volksgezondheid als het toestel publiek beschikbaar is. Jammer genoeg is er geen systeem van burgerhulpverlening dat al landelijk werkt. We blijven er bij CardioService wel naar streven om dit te implementeren en werken daarvoor samen met onder andere EVapp.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.