Gaan een AED en pacemaker samen? Mag ik een AED gebruiken als het slachtoffer een pacemaker heeft? Het antwoord is eenvoudig: ja, als het AED-toestel beschikt over een pacemaker- of artefactdetectie.
Bij te trage hartslagen (bradycardie) helpt een pacemaker, door elektrische impulsen te zenden, om het hart te stimuleren. Als zo’n patiënt te maken krijgt met plots hartfalen, zorgen de elektrische impulsen van de pacemaker voor een ‘elektrische ruis’ tijdens de automatische analyse die het AED-toestel uitvoert.
De analyse van de AED kan dus verstoord worden bij patiënten met een pacemaker, tenminste als de AED niet zou beschikken over pacemaker- of artefactdetectie. Het is dus aangewezen een AED te gebruiken met pacemaker-detectie.
Hoe werkt een AED met pacemaker-detectie?
De AED zal het pacemaker-signaal automatisch wegfilteren tijdens de analyse, zodat het niet fout kan worden geïnterpreteerd als een normaal, of niet-schokbaar hartritme. Alle kwalitatieve AED’s beschikken over deze functie, en dus ook alle AED’s aangeboden door CardioService.
Hier kan je een overzicht vinden van alle Automatische Externe Defibrillatoren die beschikbaar zijn.
Nog een tip: wanneer je door een litteken of zichtbare bobbel aan het sleutelbeen van de patiënt vermoedt dat er een pacemaker zit, plaats de elektroden daar dan niet rechtstreeks bovenop.
Meer informatie? Neem gerust contact op. Of weet je niet welk toestel te kiezen? Ontdek in 5 stappen welk toestel jij nodig hebt of download een overzicht van het CardioService-gamma.
Download overzicht AED-toestellen CardioService
Mag je aed bedienen als ikzelf als hap chauffeur zelf een pacemaker heb deze is net geplaatst en kan het antwoord niet vinden
Beste, het is absoluut de bedoeling om een AED steeds te gebruiken. Ook als je weet hebt van een pacemaker of daar niet zeker van bent. Bovendien hebben al onze AED’s pacemaker-detectie zodat ze het signaal van de pacemaker wegfilteren om de juiste beslissing te nemen.