Meer vrouwen dan mannen worden getroffen door hart- en vaatziekten, en relatief meer vrouwen overlijden hieraan. Wereldwijd is het bij vrouwen doodsoorzaak nummer één. Hoe kan dit en waarom is dit veelal onbekend?
Veel mensen denken dat hart- en vaatziekten vooral voorkomen bij mannen. Deze cijfers bewijzen het tegendeel:
- Per jaar sterven er 14.000 mannen in België aan een hartziekte tegenover 17.000 vrouwen, of zo’n 46 per dag.
- 1 op de 338 van alle vrouwen in België overlijdt jaarlijks aan een hart- of vaatziekte.
- De meerderheid van deze vrouwen is ouder dan 60 jaar. Vanaf de gemiddelde leeftijd van 45 jaar hebben vrouwen meer kans op hart- en vaatziekten.
Behandelingen zijn gebaseerd op kennis van het mannelijk hart
Tot nu toe vindt wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten vooral plaats bij mannen. De kennis uit onderzoek bij mannen kunnen we niet altijd zomaar toepassen op vrouwen want er zijn duidelijke verschillen tussen het vrouwenhart en het mannenhart.
De oorzaak bij mannen zit vaak in de grote bloedvaten van het hart en bij vrouwen veelal in de kleine vaatjes. Dit komt doordat het vrouwenhart en dus de kransslagaders kleiner of smaller zijn bij vrouwen. Hierdoor is het niet mogelijk om met dezelfde behandeling de juiste diagnose te stellen bij zowel vrouwen als mannen. Er is dus ook onderzoek nodig naar de verschillen tussen mannen en vrouwen zodat de zorg voor vrouwen met hart- en vaatziekten verbetert.
Wat doet het hart bij plots hartfalen?
Een gezond hart pompt bloed door zo’n 97.000 kilometer bloedvaten. Oftewel: tweemaal de wereld rond. Hierdoor verwerkt het elke minuut 4 tot 5 liter bloed. Deze pomp wordt gestuurd door een elektrisch signaal vanuit de sinusknoop, ook wel de natuurlijke pacemaker genoemd.
Wanneer er een probleem is met deze elektrische sturing, wordt er geen bloed in het lichaam gepompt en de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de rest van het lichaam stopt. Het slachtoffer verliest het bewustzijn en stopt snel met ademen. Daarom is het belangrijk snel te reanimeren. Jaarlijks zijn er in ons land 10.000 slachtoffers, zo’n 30 per dag. Lees hier enkele cijfers die jouw kans op het overleven van plots hartfalen beïnvloeden.
Je weet nu wat het hart doet maar wat doet een AED met je hart? Ontdek het!