Dat ‘Stayin’ Alive’ van de Bee Gees of ‘Hoedje van papier’ de ideale nummers zijn om op te reanimeren, weten de meeste mensen intussen wel. Maar wist je dat er nog veel meer liedjes in aanmerking komen? De belangrijkste vereiste is dat er gemiddeld tussen de 100 en 120 ‘beats per minute’ (BPM) in een nummer voorkomen, zodat de persoon die reanimeert dat ritme makkelijk kan volgen om de borstcompressies toe te dienen. Om het je makkelijk te maken een favoriet reanimeer-nummer te vinden en het ritme helemaal in de vingers/polsen te krijgen, stelden we een lijst van 40 ‘Lifesaving beats’ samen. Je abonneert je makkelijk via Spotify.
Wanneer iemand in je omgeving getroffen wordt door plots hartfalen, is het belangrijk om onmiddellijk te starten met de reanimatie. Uiteraard bel je de hulpdiensten meteen, maar het duurt meerdere minuten voor ze ter plaatse zijn. Dat is tijd die je eigenlijk niet hebt: per minuut die voorbijgaat zonder hartmassage of schok van een AED daalt de overlevingskans met 10%. Krijgt het slachtoffer geen hulp binnen de 6 minuten, dan zijn de overlevingskansen zeer gering.
Dus het is zaak om:
- zo snel mogelijk de hulpdiensten te verwittigen
- meteen de dichtstbijzijnde AED te (laten) halen
- onmiddellijk te starten met reanimeren
Dat laatste is voor veel mensen angstaanjagend. Een goede EHBO-of reanimatie-cursus kan veel van die angst wegnemen, maar dan nog kan beginnen reanimeren een uitdaging zijn. Muziek kan dan een handig hulpmiddel zijn: speel je favoriete ‘Lifesaving beat’ (desnoods gewoon in je hoofd) af, en je komt allicht heel dicht in de buurt van het aantal nodige borstcompressies per minuut om iemands leven te redden. Eens het AED-toestel ter plaatse is zal deze in de meeste gevallen ook het goede ritme aangeven.
Op zoek naar meer info over reanimeren? Die vind je hier. En voor wie nog op zoek was naar een goed excuus om zonder gêne enkele classics of meezingers op repeat te spelen: graag gedaan!