Minder dan één op tien personen overleeft een plotse hartstilstand. De eerste minuten zijn cruciaal om de bloedsomloop en het zuurstoftransport bij het slachtoffer te herstellen. Per minuut die verstrijkt zonder hulpverlening daalt de overlevingskans met 10%. Een Automatische Externe Defibrillator maakt op dit moment het verschil.
Onderzoek wijst uit dat het inzetten van een Defibrillator binnen de eerste zes minuten na een hartstilstand de overlevingskans verveelvoudigt. Die kan opklimmen tot wel 70%. Deze afbeelding toont de verschillen in overlevingskans met of zonder AED.
Toch zijn er veel verschillen in de kwaliteit, onderzoek bewijst dit. Weet jij niet welke defibrillator te kiezen? Overloop de stappen en ontdek welke AED jij nodig hebt. Bekijk zeker ook eens onze vergelijkingstabel.
Waarom AED gebruiken? Ze redden mensenlevens
Een plotseling hartfalen buiten het ziekenhuis komt veelvuldig voor. Het gaat in België om zo’n 10.000 incidenten per jaar, 30 mensen per dag overlijden. Daarom is het belangrijk te investeren in preventie. De zogenaamde ‘keten van overleven’ start met het verwittigen van de hulpdiensten. De daaropvolgende stappen zijn even belangrijk en bepalen mee de overlevingskans. Zoals de beademing, hartmassage en het toedienen van een schok met een AED. Ken jij alle stappen van reanimatie? Test je kennis.
Maar…
De kwaliteit van de hartmassage wordt vooral bepaald door de kennis van de hulpverlening. Om een correcte reanimatie uit te voeren, is een degelijke opleiding onmisbaar. Laat je niet overhalen om een toestel te plaatsen zonder meer. Mensen redden mensen. Er zijn ook AED’s die de kwaliteit van de reanimatie meten en bijsturen. Alle hulp is welkom, laat je dus goed informeren.