Vinger aan de polshorloge: kan een smartwatch binnenkort een AED vervangen?

Smartwatch plots hartfalen
Tegenwoordig lopen mensen niet enkel met een slim telefoontoestel rond in hun broekzak, ook hun polshorloge kan al aardig wat. Sinds de Apple Watch in 2015 gelanceerd werd, zouden er volgens schattingen al zo’n 46 miljoen exemplaren van over de toonbank gegaan zijn. Eerder deze maand nog werd de nieuwste versie van die Apple Watch voorgesteld aan het grote publiek. Wat daarbij nog het meest in het oog sprong, was hoe nauw de Apple Watch Series 4 op onze gezondheid zal letten.

De Series 4 zal niet enkel registreren wanneer je valt en vragen of je hulp nodig hebt (en indien nodig zelf de hulpdiensten verwittigen), het zal ook je hart van dichterbij volgen. De vorige versies konden al je hartslag meten of een waarschuwing sturen wanneer die te lang te hoog bleef, maar met de nieuwe versie kan je zelfs een elektrocardiogram laten maken via een app op je smartwatch. Op die manier wordt de Apple Watch Series 4 meteen het allereerste vrij verkrijgbare toestel ooit waarmee je zo’n ECG kan maken.

Uiteraard ben ik alleen maar voorstander van alle mogelijke manieren om de gezondheid van je hart in het oog en op peil te houden. Ja, de ECG-app kan zeker en vast erg nuttig zijn. Maar neen, een smartwatch kan op geen enkele manier een AED-toestel vervangen. De reden waarom de app geen wereld van verschil zal maken in het redden van je leven is simpel: je kan een plots hartfalen nu eenmaal niet op voorhand voorspellen. Het overkomt je namelijk ‘plots’.

Omgekeerd werkt het wel: een AED zal altijd zelf nog een ECG maken en op basis van die data beslissen of er een schok gegeven moet worden. Van al onze AED-toestellen in Vlaanderen, wordt er gemiddeld eentje per drie weken gebruikt – en in de helft van de gevallen wijst het ECG uit dat er geen schok nodig is. Een AED is bovendien niet enkel nuttig om een schok toe te dienen. Het toestel begeleidt indien nodig ook de reanimatie.

Hoewel de nieuwe iWatch de kans op plots hartfalen niet kan voorspellen, kan ze wel helpen bij het detecteren van die andere oorzaak van hartproblemen: voorkamerfibrilatie. Dat gebeurt overigens op een betrouwbare manier: in Amerika gaf de FDA (Food and Drug Administration, het uiterst strenge controleorgaan dat alle mogelijke medische hulpmiddelen moet goedkeuren alvorens ze op de markt mogen komen) al groen licht. De Europese autoriteiten hebben de zaak nog niet behandeld. Het is bij ons dus nog even afwachten vooraleer je met één druk op de knop zelf een ECG kan maken.

 

Welke AED past bij jouw behoeften? Check het hier.

 

Benny Van Crombrugge, CardioService.

 

AED-informatiepakket

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.