Opleiding AED: met VR-bril of zonder?

reanimeren VR bril

Meer en meer wordt er gebruik gemaakt van virtual reality om mensen te leren reanimeren. Zo kwam Savaco onlangs in de actualiteit met een applicatie die ze gemaakt hebben om hun werknemers te leren reanimeren met een AED. Ook een trend die we binnen opleidingen vaak zien terugkomen. Maar zijn deze methodes wel voldoende? Volstaat VR om iemand met plots hartfalen ook daadwerkelijk te helpen? En riskeren we met gamification niet de essentie van de training uit het oog te verliezen?

 

Laten we meteen beginnen bij het belangrijkste voordeel. Apps en VR zorgen potentieel voor heel wat extra aandacht rond reanimeren. Dat is belangrijk, want in België weet 80% van de mensen niet hoe te reageren bij medische noodgevallen. Bovendien wordt de basis van reanimeren voor iedereen toegankelijk op deze manier: je leert het waar en wanneer je wil, en vaak gratis of tegen een heel lage kostprijs.

Spelenderwijs leren reanimeren zorgt er ook voor dat de training luchtig blijft. Een wedstrijd reanimeren, waarbij cursisten realtime het borstcompressietempo van hun ‘tegenstanders’ kunnen volgen, imiteert bijvoorbeeld een stressvolle situatie, maar onder leuke omstandigheden.

Aandachtspunten

Toch zijn er ook enkele kanttekeningen te maken. Een applicatie kan je wel de basis leren van reanimeren, maar kan niet zo goed uitleggen hoe je een noodsituatie moet inschatten, vanaf wanneer het nodig is de hulpdiensten te contacteren en hoe je op (je eigen) veiligheid moet letten tijdens het reanimeren. Dat zijn allemaal zaken die wel aan bod komen tijdens een opleiding en die een docent aan de hand van levensechte situaties kan illustreren.

Een professionele instructeur kan je bovendien een idee geven van het psychologische aspect dat bij een reanimatie komt kijken voor de hulpverlener en kan al je vragen beantwoorden over reanimatie. Beoordelen of iemand de skills heeft om correct te reanimeren blijft werk voor professionals. Het gaat namelijk verder dan enkel nagaan of de borstcompressies diep en snel genoeg uitgevoerd worden.

Kortom: applicaties en games zijn een prima aanvulling op een opleiding of een manier om kennis te maken met volwaardige opleidingen. Mensen worden op die manier vertrouwd met de omgeving en de handelingen die ze moeten uitvoeren bij een plots hartfalen. Gezien Belgen bij de slechtste leerlingen van de klas zijn als het om reanimeren gaat, kunnen tools die de bewustwording vergroten alleen maar op enthousiasme onthaald worden.

Bekijk hier ons aanbod aan opleidingen op maat voor bedrijven.

 

Op zoek naar leuke apps om mee aan de slag te gaan?

Radboudumc is momenteel bezig aan een onderzoek tussen de voor- en nadelen van een instructeurstraining of een virtual reality-bril en applicatie. In afwachting van de resultaten kan je alvast aan de slag met onze favoriete reanimatie-apps:

  • ZOLL AED3 VR Mobile app (VR-bril noodzakelijk)
  • Rode-Kruis Reanimatie app
  • 112 BE
  • EVapp
  • Rea-app
  • Laerdal QCPR app (Laerdal oefenpop noodzakelijk)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.