Is elke AED kwaliteitsvol?

AED kwaliteit

Een AED is niet zomaar een AED, de functies en kwaliteiten kunnen sterk verschillen, onderzoek bewijst dit. Een studie uitgevoerd door (oa) Michael Müller en gepubliceerd door de AHA (American Heart Association), kan een indicatie geven over de kwaliteit van de reanimatie bij het gebruik van een automatische externe defibrillator. Want correct reanimeren speelt een grote rol in de overlevingskansen van het slachtoffer.

 

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar belangrijke maatstaven die de kwaliteit van de reanimatie mede bepalen:

  • De no-flow fraction (NFF): de hoeveelheid tijd zonder borstcompressie gedeeld door de tijd zonder levensvatbaar hartritme. Deze moet zo laag mogelijk zijn.
  • De lengte van de peri-shock pauze: de pauze tussen de borstcompressies en de schok, maw hoe lang het duurt voor de eerste shock wordt toegediend.
  • De tijd tussen de eerste en tweede schok. Volgens de ERC-richtlijnen is het aangeraden om tussen twee schokken twee minuten te reanimeren.

De resultaten waren opmerkelijk. Het type defibrillator heeft een grote invloed op de kwaliteit van de reanimatie.

onderzoek AED
Kwaliteit defibrillatoren verschilt sterk

De resultaten van deze studie* wezen uit dat er belangrijke verschillen zijn tussen de geteste AED’s wat betreft de kwaliteit van de reanimatie. Daarnaast werd vastgesteld dat een aantal zelfs de internationale richtlijnen niet halen. Conclusie was dan ook dat de algoritmen en gebruikersbegeleiding van AED’s herzien zouden moeten worden, om de NFF te reduceren en een kwalitatief hogere reanimatie te krijgen.
Meer onderzoek is echter nodig om de bruikbaarheid van defibrillatoren bij gebruik door leken na te gaan.
Weet jij niet welk toestel te kiezen? Overloop deze stappen en ontdek welk toestel jij nodig hebt. Heb je vragen? Contacteer ons.

 

Het onderhoud van het toestel beïnvloedt mee de kwaliteit

Een AED moet altijd gebruiksklaar zijn, daarom is het onderhoud van je toestel van levensbelang. CardioService biedt een all-in onderhoudsservice aan, 24u en 7/7. Hiermee neem je het zekere voor het onzekere en ben je zeker geen bijkomende kosten te hebben.

 

Ook de verkoper zorgt mee voor de kwaliteit

Elke distributeur van AED-toestellen actief in België is verplicht zich aan te melden bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Op deze manier kan de overheid regelmatig kwaliteitscontroles uitvoeren en nagaan of de distributeur aan kwaliteitsbewaking doet. Controleer zeker het FAGG Notificatienummer voor je een distributeur kiest, zo ben je zeker van een goede kwaliteitsbewaking. Interesse in CardioService? Ons FAGG Notificatienummer is BE/CA01/1-60828-MD-0001.

CardioService gaat veel verder dan wettelijk voorgeschreven. Via ons intern systeem kunnen wij op elk moment nagaan waar en wanneer elke toestel geplaatst werd, wat de lot- en serienummers zijn en wanneer de elektroden en batterijen van jouw AED-toestel vervallen.  Wij kiezen bewust voor de beste service van het hoogste niveau.

Sinds mei 2021 is in Europa ook de MDR (Medical Device Regulation) wetgeving van kracht, deze maakt het veel strenger om AED’s op de markt te brengen en te verdelen. Gelukkig is CardioService volledig in regel, en al zijn leveranciers ook.

*An AED Is Not an AED: Extreme Variation in No-Flow Fraction, Perishock Pause and Time to First Shock Among Different Commercially Available Public Access Defibrillators

 

AED-informatiepakket

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.