In uw kot is het veilig. Maar wat bij hartfalen?

Cardioservice - AED's en EHBO

We zitten sinds midden maart allemaal veel meer ‘in ons kot’. Da’s een goeie zaak om de verspreiding van Covid-19 in te dijken. Maar wat betekent het voor onze gezondheid op andere vlakken? Artsen maken zich al een tijdje zorgen over de vermindering in het aantal bezoeken voor niet Corona-gerelateerde zieken. Wij maken ons zorgen over de dringende hulpverlening bij plots hartfalen. Op deze ‘Health and Safety at work day’ vragen we ons af: hoe veel kleiner is de kans dat je thuis gered wordt dan op kantoor? En hoe kunnen we daar iets aan doen?

 

Gemiddeld kost plots hartfalen het leven aan zo’n 30 Belgen per dag. Goed in de helft van de gevallen overkomt een plots hartfalen je thuis. Dat noemen we in België ‘de helft die we niet kunnen redden’, omdat er thuis of in de onmiddellijke nabijheid amper AED’s te vinden zijn. En er moet natuurlijk ook iemand in de buurt zijn die je kan redden…

De buurlanden bewijzen nochtans dat het anders kan. Zo zie je in Nederland vaak wijken waar een AED voorhanden is. Die AED wordt ingeschakeld als onderdeel van een burgerhulpverleningsnetwerk, zodat iemand die een reanimatietraining heeft gevolgd snel kan ingrijpen. Daar zijn we in België nog lang niet, zowel op vlak van AED’s, als burgerhulpverlening, als trainingen. Buitenshuis, in kantoren of openbare gebouwen, is de situatie beter, maar niet veel: nog steeds is de overlevingskans kleiner dan 10%. Ook daar zijn immers veel te weinig AED’s die het verschil kunnen maken. Tijd om hier verandering in te brengen!

Om naar een goed dekkend netwerk te gaan hebben we in België zo’n 100.000 AED’s nodig. Op dit moment staan er zowat 16.000. Samen kunnen we het verschil maken. Door betrouwbare toestellen te installeren, maar ook door de juiste partijen bijeen te brengen die samen kunnen nadenken over waar AED’s moeten worden geplaatst en hoe ze goed zichtbaar en bereikbaar zijn voor iedereen. In een bedrijf is dat vaak erg logisch en controleerbaar, voor een stad of gemeente kan een voldoende dekking en het juiste advies letterlijk van levensbelang zijn. Bepalen waar een AED maximaal bereikbaar is voor buurtbewoners kan immers een uitdaging zijn.

Tot slot nog dit: mocht je je afvragen wat je in tijden van Corona mag en moet doen als iemand in je buurt plots stopt met ademen: het antwoord vind je hier.

2 reacties op “In uw kot is het veilig. Maar wat bij hartfalen?

  1. Ellen vd Brink says:

    Misschien een idee om in een aantal politiewagens een AED te plaatsen.
    Zij kunnen vaak snel aanwezig zijn. Neem aan dat agenten ook kunnen reanimeren. Goed initiatief om er meer te plaatsen in België. Het heeft 7 jaar geleden mijn leven gered!

    • Simon Mestdagh says:

      Hoi Ellen, zeker een goed idee. We werken al samen met verschillende politiediensten om dit aan te bieden, maar dat is nog niet overal het geval. We proberen zeker ook daar de sensibilisering te verbeteren 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.