Betere zichtbaarheid nodig voor AED’s: praktische tips

zichtbaarheid AED

Naar schatting telt ons land 10.000 AED’s, of amper één per 1135 inwoners. Dat is veel minder dan in onze buurlanden, maar – gelukkig – neemt het aantal beschikbare toestellen ook in België aanzienlijk toe. De beschikbaarheid is echter maar een stukje van het verhaal: om zijn werk te doen, moet een AED ook makkelijk vindbaar zijn. En daar wringt vaak het schoentje. Een recent onderzoek in Nederland toont aan dat ruim een op de drie Nederlanders niet weet waar de dichtstbijzijnde AED in hun directe omgeving hangt. En gezien Nederland beter scoort op vlak van hartveiligheid dan België, is de kans groot dat dat cijfer voor ons land nog een pak hoger ligt. Wat je kan doen om de situatie te helpen verbeteren? We geven enkele tips.

 

Toegankelijkheid

Idealiter zijn AED’s, ook als ze in eerste instantie voor een bedrijf of vereniging zijn aangeschaft, beschikbaar voor het grote publiek. Een toestel wordt dus beter niet achter gesloten deuren geplaatst, maar op een plek waar ook voorbijgangers toegang toe hebben. Wandkasten horen altijd makkelijk toegankelijk te zijn, bij CardioService zal je er dan ook geen vinden met slot.

 

Zichtbaarheid

Om gevonden te worden, moet een AED genoeg opvallen, en bij voorkeur zichtbaar zijn vanop de openbare weg. Dat kan op verschillende manieren:

  1. Een wandkast verhoogt de vindbaarheid aanzienlijk, en is bovendien verplicht voor AED’s die publiek beschikbaar zijn. Kasten in de officiële kleur voor hulpverlening (groen ABS) verhogen de herkenbaarheid. Met wandkasten van bijvoorbeeld Rotaid of AIVIA ben je zeker van een goeie prijs-kwaliteitverhouding. Wandkasten voor buiten zijn bovendien steeds verwarmd en verlicht.
  2. Ook een goeie lokale signalisatie stuurt hulpverleners in de juiste richting. Naast het wettelijk verplicht pictogram in de buurt van je AED, is het een goed idee om te bekijken of er op meerdere plekken in de directe omgeving stickers of borden met het bekende logo geplaatst kunnen worden.
  3. Wegwijzers in het straatbeeld zijn onmisbaar om te weten waar de dichtstbijzijnde AED hangt. Sinds kort biedt CardioService steden en gemeenten wegwijzers aan, die niet enkel de juiste richting aangeven, maar ook de afstand tot de AED vermelden. Bekijk het aanbod hier.

 

Digitale vindbaarheid

De overlevingskansen na plots hartfalen buiten het ziekenhuis stijgen aanzienlijk als er snel gereanimeerd kan worden. Daarvoor zijn 2 zaken cruciaal: een hulpverlener, en een AED. CardioService heeft de handen in mekaar geslagen met burgerhulpverleningsnetwerk EVapp, om het beschikbare AED-netwerk uit breiden.

 

Zodra iemand via het noodnummer 112 de hulpdiensten verwittigt, worden de EVapp-vrijwilligers in de buurt gecontacteerd. De persoon die de oproep aanvaardt, wordt begeleid naar de locatie van het noodgeval en naar de dichtstbijzijnde AED. Om dat te kunnen doen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk publiek beschikbare AED’s opgenomen worden in het systeem. Je AED aanmelden kan via deze weg.

 

Bekijk ons nieuwe aanbod wegwijzers voor steden en gemeenten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.