Een AED gebruiken binnen de 3 tot 5 minuten verhoogt de overlevingskansen tot 70%. Dit is enkel mogelijk dankzij publiek toegankelijke AED’s en AED’s ter plaatse. Maar hoe vergroot je de visibiliteit van je AED voor elke hulpverlener?
We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk de rol van het hulpcentrum 112 is bij reanimatie. Ze krijgen maar liefst 6.000.000 oproepen per jaar en hun opneemtijd bedraagt minder dan 10 seconden. Toch duurt het gemiddeld 12 minuten vooraleer de hulpdiensten ter plaatste zijn. Als je weet dat de overlevingskans van het slachtoffer met elke minuut 10% afneemt, kan het gebruik van een AED het verschil betekenen tussen leven en dood. Zorg met deze 3 tips dat je AED beschikbaar is voor het grote publiek:
1. Denk na over de plaats van je AED zodat hij altijd en voor iedereen beschikbaar is
Vaak hangen AED’s aan de ingang van het gebouw of sportcomplex omdat deze plek voor iedereen bereikbaar is. In het meeste optimale geval is je AED zichtbaar vanop de openbare weg. Zou het niet handiger zijn als de hulpdiensten je kunnen vertellen waar er zich een AED bevindt? Dit is vandaag nog niet het geval. Daarom raadt het ERC de hulpdiensten aan om in de toekomst op de hoogte te zijn van de locaties van de verschillende AED’s. Zo kunnen ze omstaanders zo snel mogelijk in de juiste richting sturen.
2. AED waar?! Zorg voor een goede signalisatie zodat je AED vindbaar is
Met dit wettelijk verplicht pictogram herken je een AED in no-time. Er is ook een internationaal symbool dat steeds zichtbaarder is in het straatbeeld. Ook een sticker op de deur die aangeeft dat er een AED beschikbaar is, doet wonderen. Deze krijg je gratis bij de levering van jouw AED.
Enkele pijlen met de gekende logo’s of een driehoek boven de wandkast kunnen dus een wereld van verschil maken. We hebben een uitgebreid aanbod signalisatieborden en –tekens waarmee je de locatie van een AED in een mum van tijd vindt.
3. Deze wandkasten verhogen de vindbaarheid van je AED
Als je AED publiek beschikbaar is, is het wettelijk verplicht deze op te bergen in een wandkast. Kies nooit voor een wandkast met een sleutel of pincode. Je wil niet eerst nog op zoek naar de sleutel van de kast. Met de wandkasten van Rotaid en AIVIAÂ ben je zeker van een herkenbare en robuuste bescherming voor je AED.
Binnen het aanbod van Rotaid vind je steeds een kast die voldoet aan je eisen: van een eenvoudige binnenkast tot een stof- en waterdichte kast met een op maat gemaakt verwarmingselement om je AED-toestel te beschermen tegen buitentemperaturen tot -25°. Optioneel kan je een alarm toevoegen.
Alle AIVIA wandkasten zijn gemaakt van polycarbonaat, een sterke kunststof waardoor de kast niet gemakkelijk kapot gaat. Ideaal voor in openbare ruimtes. De kasten hebben de officiële kleurencode van de hulpverlening, groen ABS, wat de herkenbaarheid verhoogt. Bovendien zijn ze kleur- en weerbestendig, en roesten niet.
Bij CardioService vind je voor elke locatie een geschikte én toegankelijke kast, we beschikken over een uitgebreid aanbod wandkasten.