12 augustus is door de Verenigde Naties officieel uitgeroepen tot Internationale dag van de Jeugd. Daarmee willen ze jaarlijks een lans breken voor het welzijn van jongeren en voor meer overheidsinitiatieven hierrond. Een AED (defibrillator) in de buurt van de jeugdbewegingen zou vandaag een geschikt cadeau kunnen zijn 💝.
We zien gelukkig zelden gevallen van plots hartfalen bij zeer jonge mensen. Toch kan een Automatische Externe Defibrillator (AED) in of nabij de lokalen van een jeugdvereniging best nuttig zijn.
Jeugdbewegingen hebben hun lokalen vaak in de buurt van het centrum, soms zelfs meteen naast de sportlokalen. Steeds meer jongeren hebben via hun school, sportvereniging of op eigen initiatief leren reanimeren. Een AED in hun onmiddellijke omgeving betekent dus niet alleen een extra toestel in de buurt voor als het noodlot toeslaat op de jeugdbeweging, maar ook extra helpende handen (en snelle benen!) voor als het op de nabijgelegen sportclub, in het cultureel centrum of gewoon bij de bakker misgaat.
Een AED voor jongeren, is dat eigenlijk nodig?
Kort en bondig: ja. Hoewel plots hartfalen bij jongeren niet vaak voorkomt, gebeurt het wel degelijk. Bovendien kan een AED ook van dienst zijn bij iemand die bewusteloos raakt en geen (normale) ademhaling vertoont. Een schok zal niet altijd nodig zijn, maar je moet wel altijd het slachtoffer reanimeren. Precies bij dat reanimeren kan je als leek alle hulp gebruiken. Dan kan een AED van onschatbare waarde zijn. Het toestel begeleidt je namelijk doorheen het hele proces.
Is elke defibrillator ook bruikbaar voor de allerjongsten?
Voor de kleinste kinderen (tot 25 kg) moet je AED over een kindermodus beschikken. Die zal het energieniveau verlagen en de begeleiding aanpassen. Heeft het toestel een baby-/kindknop of sleutel? Dan kan je dezelfde elektroden gebruiken als bij volwassenen. Zo verlies je geen tijd op cruciale momenten.
Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor jouw vereniging of gemeente? Neem dan een kijkje op deze pagina.